[...] Waszą czujność! Ale dlaczego…? Możecie zapytać. I dodać: przecież dosłownie, co kilkanaście dni czytam o tym, że naukowcy, dziennikarze, lekarze etc. wskazali dietę X, Y, Z jako najlepszą…? Dla przykładu magazyn Forbes (założony ponad 100 lat temu i wydawany w 27. krajach) w klasyfikacji najlepszych diet na rok 2022, wskazał na dietę [...]
[...] ze stosowania pokrzywy indyjskiej! Naukowcy badali wpływ forskoliny na masę ciała, metabolizm glukozy i średnicę komórek tłuszczowych u otyłych myszy, które zostały utuczone jak współcześni ludzie, czyli dietą wysokotłuszczową. Czterotygodniowe samce myszy (C57BL/6) zostały losowo przydzielone do 1 z 3 grup terapeutycznych: dieta wysokotłuszczowa [...]
[...] pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria pomagające w regeneracji i nadbudowie tkanki mięśniowej. Co więcej, kreatyna posiada również wpływ [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Wiele osób dość restrykcyjnie podchodzi do tematu diety i odchudzania. To sprawia, że boją się, jak będzie wyglądało ich odżywianie w czasie redukcji oraz co ich czeka później. W artykule opiszę pięć podstawowych zagadnień, które mogą budzić wątpliwości u osób przechodzących na redukcję. Nie staraj się podtrzymywać wyników siłowych za wszelką [...]
Wszyscy wiemy, jak korzystnie na mięśnie wpływa dieta wysokobiałkowa, ale co się stanie, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie będziesz mógł dostarczać takich ilości białka czy trening będzie miał sens? Standardowe zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien [...]
[...] coraz dłuższą listą składników. Dylemat jest szczególnie większy, jeśli się naczytamy, że wiele z magicznie brzmiących składników, stabilizatorów, aromatów itp. może być w jakiś sposób powiązany z wykorzystaniem zwierząt. Choć nazwa na nic nie wskazuje, to już wgłębiając się w temat, może się okazać, że składnik powstał z jakiejś tkanki [...]
[...] dotyczą regularnego ważenia, co rano, po porannej toalecie. Jeśli zatem waga wskaże np. o 2 kg więcej niż wczoraj, taka osoba może popaść w załamanie i depresję. A przecież jak widzimy, jest to całkowicie normalne. Dodatkowo takie osoby z reguły liczą każdą spożytą kalorię, często warunkując tym również jakość swojego życia. Dlatego wydaje mi [...]
[...] potraw, a to wcale nie jest droga do sukcesu. Może Ci się to uda przez kilka tygodni, ale w końcu tak bardzo będzie Ci brakować tych smaków, że rzucisz się na nie, jak "szczerbaty na suchary". Dużo lepszym podejściem jest ograniczyć tuczące potrawy, ale pozwolić sobie na ich niewielkie ilości od czasu do czasu. Nadmierne i [...]
[...] Są również zgodni z faktem, że najlepsze efekty dotyczą osób, które stosują dietę przez dłuższy czas. Nie wszystkie badania natomiast wskazywały na istotne wskaźniki, takie jak, wskaźnik masy ciała (BMI) lub stopnia aktywności. Mimo wszystko uznano, że bezpośrednie korzyści zdrowotne wynikające z diety roślinnej, takie jak utrata masy ciała, [...]
[...] drugim miejscu uplasowała się dieta dostarczająca 70% tłuszczów i 30% protein. Silnie zwiększyła masę ciała, bo tłuszcze są niesamowicie tuczącym składnikiem diety. No więc jak ma się to stwierdzenie, do poprzedniej tabelki? Otóż wcześniej zwierzęta miały do dyspozycji tylko 55% protein i 45% tłuszczów, w momencie, gdy podaż białka znacząco [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] / przyswajanie składników odżywczych, metabolizm wtórny (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. W badaniu z 2014 roku sprawdzono, jak: proteina serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala [...]
[...] kg mężczyzny jest przechowywanych ok. 120 g kreatyny, w tym 95% w mięśniach szkieletowych. Może ulec zwiększeniu do ok. 160 g np. wskutek podawania suplementu diety takiego, jak monohydrat czy też jabłczan kreatyny. Całkowita kreatyna (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (Fcr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny [...]
[...] metody terapii”, które nie mają nic wspólnego z medycyną, a więcej z „zabiegami szamanów” lub ze stanem wiedzy znachorów w średniowieczu. To tak, jakby na współczesnym polu walki posługiwać się mieczem, tarczą i zbroją lub w dobie atomowych okrętów podwodnych – żaglowcami. Największe błędne tezy Marion [...]
[...] siłowym podaż zaledwie 25 g białka serwatki miała równie korzystny wpływ na bilans białek mięśniowych netto (synteza białek mięśniowych minus rozpad białek mięśniowych), jak podaż takiej samej ilości białka serwatkowego wraz z węglowodanami (50 g)” . Tymczasem Fujita i wsp. w 2009 r. stwierdzili podobny wzrost tempa syntezy białek [...]
[...] w drugiej godzinie biegu) oraz trwa 2h w okresie regeneracji po wysiłku. Często maratończycy pokonują 120-180 km tygodniowo, co sprawia, iż przez większość dni towarzyszy im jakaś forma treningu biegowego. Wydłuża to etapy, gdy występuje hiperkortyzolizm. Ogólnie rzecz ujmując, w ciągu 24h poziom kortyzolu u dobrze wytrenowanych biegaczy wcale [...]
[...] Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 dolarów wyższe (ponad 5000 zł), w porównaniu do tej o normalnej wadze i składzie ciała. Owoce De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał wpływ na wagę ciała. 49 kobiet w wieku od 30 do 50 lat i BMI > 25 kg/m2 dodało do diety: 3 jabłka (0,63 kcal/g produktu) 3 [...]